Nemzeti ünnepünk 2016. október 23.

Nyomtatóbarát változat

Képek

Október 23.-i emlékműsor

1956-2016

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, a pesti diákok békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, amiről az akkori legnagyobb napilap a Szabad Nép is beszámolt.  A tüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott sortűz következtében még aznap fegyveres felkeléssé vált. Ez a kormány bukásához a szovjet csapatok kivonulásához, a többpártrendszer visszaállításához az ország demokratikus átalakulásához vezetett. Történt mindez hatvan évvel ezelőtt, amiről hol lehetett beszélni hol nem. Most a kerek évforduló alkalmából országszerte megemlékezéseket tartanak.

Településünkön az általános iskola tanulói készültek jubileumi, ünnepi műsorral, amit a Művelődési Ház nagytermében adtak elő.

Rendhagyó módon most a fiatalsághoz közel álló, mégis az ünnep jelentőségéhez kapcsolódó zenével kezdődött a műsor. Folytatták a gyerekek az események felidézését idézetekkel, versekkel. Közben a kivetítőn régi jelenetekből összeállított vetítéssel követni lehetett a forradalom helyszíneit az éppen zajló eseményeket. Összhangban volt a múlt felidézése a gyerekek szereplése és a forradalom jelentősége. Közös énekkel zárult a műsoruk, ami a Szózat éneklésével fejeződött be.

Hírek

Aktuális hírek