A görögkatolikus templombelső felújítása - Gyulai Lászlóné írása és képei

Nyomtatóbarát változat

Képek

Épül, szépül a görögkatolikus templom környezete, és a templombelső is felújításra került. Azt, hogy milyen munkálatok folytak és miért volt ezekre szükség, a görögkatolikus esperes úr, Seres Péter atya mondta el.

- Hosszabb ideje terveztük már a belső felújítást, melyre azért volt szükség, mert már nem volt esztétikus a belső vakolat, az elektromos hálózat is elavult volt, és cserélni szerettük volna a padlóburkolatot is. Azért kezdtünk ebben az évben bele, mert kaptunk hozzá egy kis pályázati támogatást. Úgy számoltunk, hogy a kapott támogatás és a saját pénzünk elegendő lesz a felújításra, így aztán június 6-án el is kezdtük a munkákat.

- Akkor derült ki milyen állapotban van az épület, konkrétan a karzat és a torony?

- Egy régi épületről van szó, aminek sajátossága az, hogy előjönnek olyan rejtett hibák, melyeket előre nem láthattunk. Ez a torony esetében azt jelentette, hogy a kórust tartó oszlopok burkolva voltak, ami eltakarta a fa állapotát, ezért csak később szereztünk tudomást rossz állapotukról. Mikor kibontottuk akkor derült ki ugyanis, hogy a hátsó két oszlop közel fele már elkorhadt, és már régóta semmit nem tartott, de az első kettő sem volt tökéletes állapotban. Nem tudjuk, hogy ezeket az oszlopokat mikor építették be, csak feltételezzük, hogy száz évnél régebbiek, vagy talán még a templom építésének idejéből valók. Szükség volt tehát ezek cseréjére.

 - Milyen volt a reakció a nem tervezett hibákra?

- Először nagyon megijedtünk, de amikor a kihívott statikus megnézte megnyugtatott bennünket, hogy ez nem egy megoldhatatlan probléma. Alá kell dúcolni a kórust, kiváltani ezeket a tartószerkezeteket és egy új, vasbeton alapra építeni az új oszlopokat. Ezt megtervezték és el is készítették.

- Sikerült megoldani?

- Igen csak ez plusz időt, plusz költséget jelentett, meg kellett beszélni az örökségvédelmi hivatallal, a püspökséggel és nekünk is át kellett beszélni, nem azt, hogy csináljuk vagy nem, hanem ennek a kivitelezését. Körülbelül öt hetet vett igénybe, mire mindent sikerült véghezvinni.

- Azok után kezdődött a tervezett felújítási munka?

- Amit szerettünk volna eredetileg azok a munkák folytak, hiszen levertük a vakolatot 2,40 m magasságig, a villanyvezetékek teljes cseréje folyamatban volt és ezután kerülhetett sor az újravakolásra, az aljzatbeton készítésére és a mészkőburkolat lerakására. Ez volt az eredeti terv, ez a munka annyival nőtt meg, hogy ki kellett cserélni a kórusnak az oszlopait, ami után az alsó és a felső deszkázatot is lecseréltük. A villanyvezeték cseréje után új világítótesteket szereltünk föl. Terveztünk egy belső felújítást, ehhez képest egy teljes felújítást valósítottunk meg. Még az ikonosztázon felújítása van hátra, ami egy speciális szakembert igénylő restaurátori munka.

- Megoldható lesz esetleg pályázati forrásból az ikonosztázion felújítása?

- Próbálkozunk és bízunk benne, hogy lesz rá valamilyen forrás. Azért is lenne érdekes, mert az országban kevés régi ikonosztázion van és a miénk ezek közé tartozik. Speciális maga a templom épülete is, műemlékké nyilvánították, ami külön előírások betartásával jár. Ugyanakkor a műemléki védettségnek van alapja, mert ha körbenézünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, akkor ilyen templomot nem nagyon találunk. Itt elsősorban a torony építésének megoldására gondolok. Templomunknak fából épült tornya van, ami nem különálló, hanem a templom hajótestre ráépített torony, tehát nem külön alappal, külön haranglábbal és előcsarnokkal bír, hanem a templomhajóra építették rá. Igazából akkor mutatna jól a torony és a templomkülső is, ha az elkészült tervek megvalósulnának.

-A külső felújítási munkákkal egyszerre lehetne ezt elvégezni?

- Be van adva a pályázatunk a külső felújításra, ami magába foglalja a tető rekonstrukcióját, egy teljesen új torony szerkezet építését, a teljes homlokzat és lábazat felújítását (vakolat leverése és szellőz szellőzővakolatra cserélése), kavicságy készítését és a főbejárat elé egy előtető építését. Ebben a pályázatban szerepel még a fűtésrendszer modernizálása is.

- Ez az állam vagy az egyház által kiírt pályázat?

- Ez egy állami pályázat, melyet idén májusban adtuk be.

- Mikor derül ki, hogy elfogadták?

- Ez az elbírálóktól függ.

- Ez a pályázati pénz így is elég volt a templombelső felújításra?

- Tudtuk, hogy az elnyert pályázati a pénz nem lesz elég, csak egy részét fedezi a költségeknek. Az önkormányzati képviselők felajánlott díjából kaptunk támogatást, illetve az egyházmegye is hozzájárult segítségével, melyek mellett természetesen a költségek nagy résztét egyházközség pénzéből fedeztük. Ezen felül, amit pénzben nem igazán lehet kifejezni, és nem szabad elfelejteni, az a rengeteg társadalmi munka, amit az emberek itt elvégeztek, június hatodikától folyamatosan november negyedikéig. Elsősorban a görögkatolikus hívek, de jöttek római katolikusok és reformátusok is segíteni. Rengeteg ember dolgozott társadalmi munkában, ezért láttuk jónak, hogy egy vendéglátással viszonozzuk mindezt.

- Azért még az emberek össze tudnak fogni.

- Nagy segítség volt, hogy a római katolikus templomban misézhettünk vasárnaponként.          A Liturgiának a templomban a helye, megkaptuk ezt a lehetőséget ajándékba, így ott voltunk. Természetesen ezt megköszöntük Lengyel József atyának és a híveknek is, mert ennek köszönhetően nem sürgetett az idő a munkálatok befejezésével, mindennel el tudtunk nyugodtan készülni úgy, hogy közben otthon voltunk a római katolikusok templomában.

- Mikor az ökumenikus imaesték vannak akkor is járunk egymás templomaiba.

- Pontosan ezért van, hogy megismerjük egymásnak az értékeit, tudjuk tisztelni és szeretni egymást. Az igazi Krisztusi magatartás ez és erre törekszünk minden erőnkkel.

 

 

A felújított templombelső szentelése volt vasárnap, amit Ábel kormányzó atya végzett a körzet papság közreműködésével a hívek előtt Szent Liturgia keretén belül.

Hírek

Aktuális hírek