Ökumenikus imahét 2017. január - Gyulai Lászlóné írása és képei

Nyomtatóbarát változat

Képek

Az elmúlt héten tartották a történelmi egyházak az ökumenikus imahetet melynek központi igéje „Krisztus szeretete szorongat minket”. Településünkön az első imádságos alkalom a református templomban volt ahol a tiszteletes úr köszöntötte a keresztény embereket, akik erre a hétre összegyűlnek vallástól függetlenül egymás templomaiba közösen imádkozni.

„Jó érzés tudni, hogy különböző felekezetekből érkezhettünk ide, de a te nevedben mi mégis eggyé lehetünk. Gyakran elfelejtjük, kik is vannak az utca másik oldalán, könyörgünk tehozzád, hogy ezen változtathassunk, hogy ne csak egy hétig tartson az ökumené s egymás között falak omolhassanak le, jobban nyithassunk egymás felé”. Egy éneket tanítottak meg a hívekkel, aminek üzenete, hogy eggyé kell válnunk, nem az számit milyenek a templomaink csak az számít, hogy kiben bízunk. Ezt követte a római plébános úr evangéliumból hirdetett igéje majd a szentbeszéde.

Következő imádságos alkalom a római katolikus templomban volt ahol plébános úr köszöntette a keresztény híveket, amiben a reformáció évfordulójának megünneplését hirdeti, majd imádkozott „Mennyei atyánk Jézus nevében jövünk hozzád, megújulást ajándékozol szent lelked által, de mi még mindig falakat építünk, amelyek elválasztanak minket egymástól, melyek megakadályozzák a közösséget és az egységet”. Közös imádság után a görög esperes úr tartotta a szentbeszédet.

Településünkön az utolsó imádságos együttlét a görög katolikus templomban volt ahol a bevezető görög énekes liturgia után a református tiszteletes úr hirdette az igét. „Megbékélni- az imahét középpontjában a megbékélés témája áll, ami egy nagyon egyszerű feladatnak tűnik, de amikor a gyakorlatban kellene megbékélni a másik emberrel vagy egy másik csoporttal olyankor már nem is olyan egyszerű ez a feladat”.Mindhárom este az egymás elfogadását a másik ember vallási hovatartozásának tisztelését lehetett kihallani a szavak mögül.

Hírek

Aktuális hírek