Nagy Viktor - Művelődési Ház - turizmus

Nyomtatóbarát változat

Gyulai Lászlóné írása és képe

2005-ben vette át a Művelődési Ház vezetését Nagy Viktor, milyen változások történtek az elmúlt időszakban és a további tervekről beszélt az intézményvezető.

-Hol is kezdjem? Nagyon sok minden történt és változott. Mikor átvettem az intézményt nagyon sok hiányosság volt technikai téren ahhoz, hogy dolgozni tudjunk, első dolgunk volt ezeknek a hiányosságoknak a pótlása. Mivel folyt a zeneoktatás először az önkormányzat vett egy zongorát és az Egészséges Életmód egyesület finanszírozta a zenetanárt, hogy tudjon jönni, oktatni. A teleházból hiányzott a fénymásoló, nyomtató és még sok minden más dolog.  Mikor megkaptam ezt a munkát, a turisztikát és a közművelődést kellett összefogni. Az IKSZT pályázati programjából még volt két év, amibe nagyon sok programot kellett megvalósítani, továbbá van a településnek egy éves rendezvényterve, amit le kell bonyolítani. Az első évem a feladatok megismerésével telt, azóta sikerült elérni azt, hogy ne csak a fiatalok járjanak be, hanem a település minden lakosa részt tudjon venni valamilyen programunkon. Kibővült településszinten a működésünk, nem csak saját rendezvényeink vannak, hanem helyet adunk a külső kezdeményezéseknek is.  Az első nagy rendezvényem a halételek főzőversenye volt, ami után gyorsan eltelt az idő. Nyáron kevesebb program fut a Művelődési Házban, így nekem a tóparton volt a további dolgom. Szeptembertől belevetődtem a könyvtári életbe, ami nagyon fontos eleme a Művelődési Háznak. Levelek nagyközség könyvtára a megyei könyvtár fiókkönyvtáraként üzemel. A könyvtári szolgáltató rendszerben (KSZR) biztosítanak lehetőséget az általunk választott könyvek beszerzésére, folyóiratok megrendelésére, illetve minden évben minimum négy rendezvényt támogatnak. Ezeket a rendezvényeket beleszőjük olyan rendezvényeinkbe, ami a településnek szól. Megemlíteném itt a Gombóc együttest vagy a De Ja Vu színtársulatot, ők egy a sok fellépő közül, akik szerepelnek a választható előadól éves jegyzékében, Sikerült az olvasóterem bútorzatát és felszereltségét pótolni, hiszen ez is egy teljesen üres terem volt. Arra mindenképpen büszkék lehetünk, hogy vidéki viszonylatban kimagaslóan jól működő példa értékű az intézményünk. Elmondhatom, hogy most már van hangtechnikánk, sikerült korszerűbb informatikai eszközöket munkába állítani.

Új bankett asztalok beszerzését tervezzük a teleház így egy-két hiányosságtól eltekintve már jól felszerelt állapotba került.   

- Sikerült belerázódni a munkába, ezáltal a terveidet megvalósítani?

- Az a cél, amit akkor kitűztem magam elé, igen sikerült, megvalósítottunk mindent, amit szerettünk volna. A település rendezvényei folyamatosan zajlanak, jó kapcsolatot ápolok az iskolával, az óvodával és minden intézménnyel Leveleken. A nyugdíjas egyesületnek nagyon sok mindenben segítünk, és ők szintén segítenek nekünk, hiszen ott vannak minden rendezvényen. Mivel fiatalok dolgoznak itt, ők behozzák a baráti körüket ezáltal sikerült kézműves foglalkozásokat is szervezni.

Az éves rendezvényünk a Magyar Kultúra napjával kezdődik, amit a farsangi rendezvények követnek az iskolában és itt a Művelődési Házban is. Márciusban a nőnapot ünnepeljük, ahová külső fellépőket, sztárvendéget szoktunk hívni. Márciusban nemzeti ünnepünk következik. Áprilisban a magyar költészet napja, amire próbálunk a KSZR keretén belül előadót meghívni és a dolgozókkal kiállítást készítünk. Bár azt tapasztaljuk, hogy a településen egy jól megszokott érdeklődő közönség van, a továbbiakban szeretnénk ha minél többen betérnének hozzánk a rendezvényeinkre. Április végén a halételek főzőversenyére készülünk, ami egy nagyszabású rendezvény, ahol nemcsak a technikai hátteret biztosítjuk, hanem az itt dolgozók végzik az adminisztrációs munka ergy részét is, valamint a rendezvény ideje alatt is segítséget nyújtanak. Májusban várható az iskola kulturális gálája, gyermeknap és az óvodai ballagás. A nyári időszakban a közművelődés kicsit csendesebben zajlik,  júniustól a turisztika veszi át a főszerepet.

-A halételek főzőversenye meg lesz az idén rendezve?

-Idén is tervezzük, ahogy szokott lenni április utolsó szombatján. A részletes programot még nem dolgoztuk ki, de idén is az a célunk, hogy egy színes, családbarát már-már fesztivál jellegű rendezvényt tudhassunk magunkénak. A halételek főzőversenye egyre komolyabb rendezvénnyé válik. Az első verseny még egy családias rendezvény volt amihez minden évben hozzátettünk valamit ezáltal egyre színesebbé komolyabbá vált ami lassan már gasztronómiai rendezvénnyé fejlődik. Nagyon sok nyíregyházi, debreceni, miskolci visszajáró csapatunk van, reméljük most is itt lesznek főleg, hogy egy hosszú hétvégére tehetjük a rendezvényt. Természetesen azokat is szeretettel várjuk akik csak nézelődő vendégként érkeznek. Az önkormányzat minden évben  megvendégeli az érdeklődőket, a különböző programok alatt kellemesen ki lehet kapcsolódni.

-Ez érdekelte az embereket, mivel hallották a változásokat.

-Nagyon sokan érdeklődnek a főzőversennyel kapcsolatosan és a turisztikával kapcsolatban is. A turisztikát mi visszük tovább a főzőversenyt eleve nem érintette ez a változás mivel a kemping magánterület a leveleki önkormányzat tulajdona. A kemping és a nyaralók ugyan úgy üzemelnek tovább, akkor is üzemelnének tovább ha esetleg a strand más kézben lenne. A leveleki turisztikának az oroszlán része a strand, de a kemping is mindig menni fog, a nyaralók változatlanul üzemelnek továbbra is. A halételek főzőversenye után beindul a tóparton a munka, ahol folyamatosan dolgozunk. A turisztikával kapcsolatban csörög a telefon szinte éjjel nappal. Turisztikai a szempontból Leveleket nagyon szeretik, akár a strand vagy szállásfoglalás szempontjából is, végig telt házzal üzemelünk. Nagyon sok nemzetközi táborunk volt az elmúlt két év folyamán. A kempingben  egy nagyvállalat családi napján több százan vettek részt, akik közül azóta, sokan visszajárnak.

-Ki lehet bérelni a területet ilyen rendezvényekre?

-Igen a kemping egész területe bérelhető nem csak vállalati rendezvényekre, hanem családi rendezvényekre is.

-Lesz valamilyen fejlesztés a tó környékén ebben az évben?

-Több pályázati lehetőséget szeretnén kihasználni, több irányból gondolkozunk a fejlesztésben. Elértük azt a pontot amikor kell és muszáj. Elérkeztünk ahhoz a ponthoz amikor fel kell zárkózni technikailag és infrastruktúrailag. A kemping legnagyobb hiányossaága most az internetelérés, valamint a szállás bútorzatainak bővítése is fontos feladat lenne az idei évben. A közösségi házba kellenének új felszerelések. Ha a tervezett pályázati forrásokat sikerül lehívni, akkor a tópart színvonala meg fog felelni minden elvárásnak, akár országos hírnévre is szert tehetünk Ha ezek a pályázatok nyernek akkor 1-2 éven belül nagyot fog fejlődni a tópart és környéke. Úgy látjuk a polgármester úrral, hogy az állam most a turisztikába sok pénzt akar beleforgatni. Az a cél, hogy komplett turisztikai csomagokat állítsanak össze, ami azt jelenti, hogy aki Leveleken foglal szállást az a környék nevezetességeiről is tájékozódhat, kap egy kis ajánló prospektust, mit érdemes megnézni szűkebb környezetünkben. Mindig pozitívan tekintünk az előttünk álló tursiztika szezonra.

-Mikor véget ér a nyári szezon folytatódik a munkád a Művelődési Házban tovább.

- Szeptemberben kicsit csendesedik a turisztika strand már nincs, de a vendégek még jönnek, idelátogatnak. Az már olyan időszak amikor még ott is vagyok de már ide kell inkább koncentrálni. Indulnak az őszi programjaink, szeptemberben van a Magyar népmese napja. Október elején az idősek világnapja, majd az október 23-i megemlékezés, ami hozzánk tartozik és helyet adunk neki. November már készülődés az adventi időszakra mi készítjük el az adventi koszorút és a betlehemet, a gyertyagyújtásnál a mi feladatunk a hangosítás. Az adventi forgatag napja egész napos rendezvény, ami már kinőtte az intézményt, teljesen más lett, mint ahogy indult. Mikor ez elkezdődött arról szólt, hogy a helyi civil szervezetek intézmények az általuk elkészített ajándéktárgyakat bemutatták, árusították, nagyon jó hangulata volt az egésznek. Az utóbbi két évben ez arról szól, hogy a fiatalokat, gyerekeket próbáljuk meg jobban bevonzani erre a forgatagra és az utóbbi két évben olyan sok fiatal érkezett hozzánk, hogy már-már nincs elég helyünk a művelődési ház nagytermében. Én lehetőséget és okot látok arra, hogy szervezzünk egy hagyományos adventi forgatagot, ami hasonló lesz az eredeti ötlethez, árusítással és kiállítással, ugyanakkor szervezzünk egy olyan mikulásnapot, ami a gyerekeké.

-Többes számban beszélsz a munkádról szinte folyamatosan.

- Igen nem véletlenül, mi egy nagy csapatként működünk közösen, többen már évek óta együtt dolgozunk. A karácsonyi időben rengeteg dekorációt kell készíteni, ami szintén közös munka készülünk a település karácsonyára ehhez színvonalas munkával kell felkészülni. Ez a záró rendezvénye a Művelődési Háznak, amire a településünkön eredményesen működő civil szervezetek és az intézmények készülnek műsorokkal. Még sok idő van az idei karácsonyig, de egy kicsit más lesz mint eddig volt, kell a változtatás. 

A mi rendezvényeink összességében ezek, de helyet adunk minden civil kezdeményezésnek, egyesületi jótékonysági, szilveszteri bálnak.

A két évet összefoglalva nagyon sok minden történt a Művelődési Házban amit én kitűztem célomként úgy gondolom sikerül megvalósítani. Nagyon sokat tanulhattam, rengeteg új tapasztalatot szereztem. Ez alatt az idő alatt megszereztem egy plusz végzettséget egy könyvtáros képzésen azért, hogy szakmailag jobban átlássam a könyvtárat és működését. Sokat fejlődtünk, sokat tanultunk és dolgoztunk. Jó kapcsolatot ápolunk az intézményekkel és a civil szervezetekkel.

-A Művelődési Ház az önkormányzat fenntartásában van?

-Igen, 2016. január 1-től megszűnt különálló intézményként működni. Az önkormányzat fenntartásában működünk és a lehetőségekhez mérten igyekeznek mindent megadni. 2017-ben rengeteg munkánk várható Levelek 950 éves jubileumi ünnepségsorozatával kapcsolatosan, aminek szervezését egy nyolcfős bizottság végzi melynek én is tagja vagyok. Négy nagy rendezvény várható, amiből egy már megvolt a Magyar Kultúra Napján. Hallhattunk előadásokat Levelek eredetéről, történetéről, valamint helyi fellépők műsorait is megtekinthettük. A következő jubileumi rendezvény gyermeknapkor lesz az iskolában, majd augusztus 20-án kenyérsütés lesz, ahol szintén előtérbe kerül Levelek története. Szeptember 24-én lesz ennek a jubileumnak a nagyszabású megünneplése. Év közben minden rendezvényünkbe megpróbáljuk belecsempészni ezt a neves évfordulót, hogy végig kísérje a 2017-es évet.

                                           

Hírek

Aktuális hírek