Összefoglaló 2017. év eddigi eseményeiből. Az írások és a képek Gyulai Lászlóné munkái

Nyomtatóbarát változat

Magyar Kultúra Napja 2017. január 22.

Kedves Vendégeink!
Mint az előttem szólók már többször is elmondták Levelek nagyközség 2017-ben ünnepli fennállásának 950. évfordulóját.
Hogy miért is fontos az, hogy ezt az évfordulót kiemelten ünnepeljük?
Először is azért, mert kevés település mondhatja el, hogy bizonyítottan ilyen távoli múltban vannak a gyökerei.
Másodszor azért, mert az itt élőknek és az innen elszármazottaknak nagyon fontos, hogy büszkék legyenek Levelekre, hogy az itt élők érezzék, hogy nem csak a település tehet értük, hanem ők is tehetnek a településért. Ezt hívják idegen szóval lokálpatriotizmusnak.
Dr. Németh Péter professzor úr, Borsodi László igazgató úr és Dávid József tanár úr már felvillantotta településünk múltját. Előadásaikból kiderült, hogy miért is közel 1000 éves településünk és hogyan telt el ez a 950 év.
Rám itt most az a feladat vár, hogy röviden bemutassam Levelek jelenét és felvázoljam várható jövőjét.
Tisztelt Vendégeink!
Ha egy pillanatra megállítjuk az idő kerekét és mint egy filmet kimerevítjük a jelenlegi állapotokat, akkor azt mondhatjuk, hogy Levelek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye földrajzi közepén, közlekedési és gazdasági szempontból jó helyen található.
Településünk fejlődése a rendszerváltást követően sem állt meg. Bár voltak hullámvölgyek, de elmondhatjuk, hogy Levelek 1990 óta is a fejlődő községek közé tartozik.
Mivel indoklom mindezt?
1. Nő a település lakosságszáma. 2016. január 1-én hivatalos statisztikai adatok alapján már 3002 fő lakosa volt Leveleknek. Ez köszönhető a növekvő születésszámnak és a beköltözéseknek is.
2. Levelek a környező települések természetes szolgáltató központjává vált az elmúlt 40 évben.
a. Közoktatási központ (bölcsőde, óvoda, általános iskola)
b. Kereskedelmi központ (élelmiszer boltok, zöldség-gyümölcs boltok, műszaki boltok, gazdabolt, piac, Tüzép, stb.)
c. Egészségügyi szolgáltató központ (gyermekorvosi és felnőtt orvosi körzetek, fogorvos, gyógyszertár)
d. Turisztikai központ (leveleki víztározó, szórakozó helyek)
e. Sportközpont (labdarúgás)
3. Teljes a település közműellátottsága (víz, villany, gáz, szennyvíz, telefon, internet, kábeltelevízió, hulladékszállítás, stb.)
Ugyanakkor vannak hiányosságaink még:
- csapadékvíz elvezetés
- járdák
- utak
- intézmény felújítások, bővítések, új intézmény építése
De legfájóbb a munkahelyek és a tőkeerős vállalkozások hiánya.
Sajnos településünk nem a vállalkozó kedvű emberekről híres. Jellemző, hogy a településen mezőgazdasággal foglalkozók vállalkozást nem alapítanak, hanem családi vállalkozóként, őstermelőként legalizálják a mezőgazdasági termelést.
Ennek sajátos következménye, hogy bár Levelek a második legnagyobb település a Baktalórántházai Járásban, mégis a környező települések egy részén magasabb a vállalkozások által befizetett iparűzési adó, mint Leveleken.
Hogy miért fontos ezt kiemelni? Azért, mert a fejlesztések forrásai a pályázatok mellett a helyi iparűzési adó. Ha ez nincs, vagy alacsony mértékű, akkor nincs miből azokat a fejlesztéseket elvégezni, amelyekre mindannyian úgy vágyunk.
Röviden ennyit a jelenről.
Mi lehet a jövő?
Folytatni kell az infrastrukturális hiányok felszámolását. Teljessé kell tenni a településen a csapadékvíz elvezetést, járdákat és utakat kell építenünk, felújítanunk, folytatni kell intézményeink korszerűsítését, bővítését.
Mindehhez pénz kell, nagyon sok pénz.
Honnan lesz minderre pénzünk?
Bár itt most sokan elsőre azt mondanák, hogy pályázatokból, én nem a pályázatokat tenném az első helyre.
Növelnünk kell Levelek saját bevételeit. Növelnünk kell a helyi vállalkozók, vállalkozások számát, valamint olyan vállalkozásokat kell ide csábítanunk, amelyek tőkeerősek, munkahelyet teremtenek és adójukból a település profitálni tud.
Másodszor. El kell érnünk, hogy levelek lakosainak munkahelyük legyen, minél többen dolgozzunk. Ez növeli a jólétet, és a már bevezetett adókból is több folyik be az önkormányzat kasszájába, amelyből a fejlesztések finanszírozhatók.
És csak ezután teszem a pályázatokat, hiszen vannak olyan fejlesztések, amelyeket az önkormányzat saját bevételeiből nem tud megfinanszírozni. Ilyenek a körforgalom, az utak építése és felújítása, valamint az új óvoda építése is.
Miért mondom azt, hogy elsősorban saját bevételeinket kell növelnünk és arra alapozva kell a településünk fejlődését megfinanszíroznunk?
Egyrészt mert ez rövid- és hosszútávon is tervezhetőbb. Másrészt ebben mindannyiunk munkája, erőfeszítése benne van, jobban a magunkénak érezzük azokat a fejlesztéseket, amelyeket a saját pénzünkből, a saját munkánkkal valósítunk meg.
Másrészt a saját pénzünkből biztosan csak olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amelyeket hosszútávon is fent tudunk tartani.
Mi lehet egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közepén lévő 3000 fős település reális jövőképe?
Életben maradás és lassú fejlődés.
Az elmúlt évek statisztikai mutatói mind azt mutatják, hogy nehéz a fiatalokat helyben tartani. Jelentős az elvándorlás a városokba, oda ahol munkahelyet találni könnyebb.
Nincs más lehetőségünk, mint hogy kitaláljuk Leveleket!
Pontosabban… Erősítsük azokat a pozitív folyamatokat, amelyek Leveleket erősítik.
Ehhez kérem az itt megjelentek és a településünkön lakók támogatását.
Köszönöm!

Ünnepségünk zárásaként kérem, engedjék meg, hogy megköszönjem egy szerény ajándékkal mindazok munkáját, akik a mai rendezvény és az egész évi rendezvénysorozat előkészítésében rész vettek.
Dr. Német Péter professzor úr
Borsodi László igazgató úr
Borbély Árpádné vezető óvónő asszony
Dávid József tanár úr
Majláth János alpolgármester úr
Seres Péter esperes úr
Lengyel József plébános úr
Simon Döme András tiszteletes úr
Sipos Gergő tanár úr
Nagy Viktor művelődésszervező, a Váci Mihály Művelődési Ház vezetője
Majláth Magda költőnő

Köszönöm a Levelek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testület tagjainak, hogy támogatták az ünnepségsorozat megrendezését és Levelek Nagyközség Önkormányzatának költségvetéséből biztosították a pénzügyi forrást is ehhez.
Köszönöm a Leveleki Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulóinak és a felkészítő tanárnőnek (Iklódi Gabriella tanárnő), az Őszi Levél Nyugdíjas Egyesület tagjainak a műsorban való részt vételt.
Köszönöm a Váci Mihály Művelődési Ház dolgozóinak a mai rendezvény előkészítésében és lebonyolításában végzett munkájukat!
Köszönöm a leveleki kastélykert óvoda konyhájában dolgozóknak a mai munkájukat.
Kérem, felállva hallgassuk meg közösen a Szózatot, majd a szomszédos teremben várunk mindenkit szeretettel az állófogadáson!

Borsodi László polgármester

Őszi Levél Nyugdíjas Egyesület Farsangja - 2017.02.22.

Levelek Sportegyesület Közgyűlése - 2017.02.24.

Hagyományos disznóölés a római katolikus plébánián - 2017.02.25.

Nőnapi Buli Csocsesszel - 2017.03.08.

Nőnapi műsor
„ A nő azt akarja, hogy ok nélkül, miért nélkül szeressék: nem azért, mert szép vagy jó, vagy kedves, vagy művelt, vagy elmés, hanem azért, mert olyan amilyen”
(Henri Frédéric Amiel)
Nőnapi műsort szervezett településünk Önkormányzata a Teleház nagytermében, ahová szeretettel várták a lányokat, asszonyokat. Minden érkező hölgy vendéget a polgármester úr virággal köszöntött, majd invitált a zenés Nőnapi műsorra, ami előtt még köszöntő szavaival beszélt a nők iránt érzett tiszteletről, a nők törékenységéről és erősségükről. Mindenkinek jó szórakozást kívánt, majd átadta a színpadot a meghívott fellépőnek a mulatós énekesnek Csocsesznek. Bő egy órás műsort láthattunk mulathattunk végig vele közösen, hiszen olyan dalokat ad elő, amit a közönség ismer és végig énekelt. A hangulat fokozása érdekében még egy saját tánckart is sikerült az énekesnek kiállítani, ami emelte a jó hangulatot.
A műsor végén szívesen maradt közös fotók készítésére, illetve nagyon kedvezményesen lehetett tőle még CD-t is vásárolni.
Köszönjük a megjelent nők nevében a műsort és a szervezésben való segítők munkáját.
Gyulai Lászlóné írása és képei


A sportegyesület elmúlt éve
Király Ferenc a sportegyesület szakosztályvezetője beszélt az elmúlt időszak eseményeiről.
-A legelső dolog, amiről örömmel számolok be, az U 19-es ifi csapatunk első helyen zárta a fél szezont, ők ősszel is bajnokságot nyertek. Kiemelt utánpótlás nevelés folyik nálunk, ezért elismerésként a labdarugó szövetségtől a közelmúltban Sitku József vezető edző vette át az év utánpótlás csapata díjat. Az elmúlt évhez hasonlítva egy korosztályunk megszűnt, az U 14-es és a női csapatot már az ősszel nem tudtuk nevezni. Három évvel ezelőtt mikor elkezdtük a közös munkát kb. ötven női játékosunk volt. Az elmúlt időben nagyon lecsökkent a létszámuk, így kénytelenek voltunk őket visszaléptetni. Az u 14-es korosztályban már nagyon kevés gyerek volt, akik már onnan kiöregedtek jöttek fel a következő korosztályba, az utánpótlás viszont kevés volt. Szerettük volna őket a futsal terembajnokságon elindítani, de a labdarúgó szövetségnél kevés csapat jelentkezett ebben a korosztályban, így nem volt számukra a bajnokság kiírva. Időközben úgy látjuk, emelkedni fog a csapatlétszáma talán ősszel újra indulhatnak az U 14-esek. Az ősszel neveztünk a felnőtt futsalban, az őszi fordulót követően a csapat első helyen áll. Ez a bajnokság benti sportág teremben zajlik, nem érinti a kinti bajnokságot. Ez már lezajlott és harmadik helyen végzett a csapatunk.
-Kik játszanak ebben a csapatban, milyen a felállása?
-A felnőtt csapat tagjai, de nem tíz plusz egy, hanem négy plusz egyben játszanak. Másféle játékszabályok vannak, másfajta labdával játszanak, nem ötös nagyméretű labdával, hanem négyes szivacsos labdával, ami alig pattan, gyorsabb a játék. Féltem milyen lesz a fogadtatása, de szerencsére jól vette a közönség pláne, hogy az eredmények is jöttek. Nem beszélve arról, hogy jó felkészülés volt a csapatnak nem volt kimaradás, volt mozgás folyamatosan.
Megkezdődött a kinti nagypályás bajnokság a tavaszi forduló, aminek az első fordulóját az időjárás miatt át tették az utolsónak a második fordulót Újfehértó ellen viszont megnyertük. Az őszi fordulót az ötödik helyen zárta a csapat, ami nagyon jó eredmény. Az U 16-nak a jövő héten indul a bajnokság, van még Bozsikos korosztályunk, az U7,9, 11 és 13-as korosztály, akiknek március végén indulnak a tornák, az ő vezető edzőjük Svelta Zoltán.
Volt az ősszel egy bálunk, amin most elég sokan részt vettek, és jó programokkal szórakoztattuk a vendégeket. Szeretném megköszönni Dr. Székely Anitának a segítségét a műsor összeállításában, a dekorációban az egész bálnak a szervezésében. Annyi tombola felajánlást kaptunk, hogy majdnem két órán keresztül sorsoltuk, még egyszer köszönjük mindenkinek a támogatását az eddigi legjobb bevételünk volt, ami nem titok, közel másfél millió forint gyűlt össze.
-Mire fogjátok fordítani ezt a bevételt?
-Ez meccspénznek van kifizetve, ezt az összeget tudjuk arra felhasználni, hogy a győztes és a döntetlen mérkőzéseket kifizessük a csapatnak. A TAO-s pénzből ezeket nem tudjuk megoldani, azt arra kell költeni, amire igényeljük. Most a TAO-s pályázaton 14 millió Ft-ot nyertünk az önerővel együtt. Ebben a pályázatban igazán személyi jellegű kifizetések vannak, az edzőknek és a pálya dolgozóknak a munkabére. A látványosabb része, az öntöződob, az öltöző bútorzata fog még ebből az összegből elkészülni, sport eszközökre van eltéve közel négy millió forint, valamint a sportcsarnok bérleti díja van még félretéve.
-Már ez kézzel fogható megnyert pénz?
-Igen ez már az egyesület számláján van, a megvalósítás zajlik, folyamatosan költjük azokra a jog címekre, amiket nyertünk. A legnagyobb támogatónk egy debreceni cég, aki kilenc millió forinttal támogatott bennünket. A tulajdonos felkereste a polgármester urat, elmentünk egy tárgyalásra, és ha minden jól megy nem lesz gondunk, hogy a pályázati pénzt hogyan szedjük össze azoktól a cégektől, akik társasági adó befizetés kötelezettek. Petis Csabától kaptunk még a Rádi Kft-től és Székely doktor nőék Kft-je is felajánlott egy millió forintot.
-Ezek szerint sok támogatója van az egyesületnek.
-Van a fő támogatónk a debreceni cég, akinek az ügyvezető igazgatója leveleki származású.
-Hány tagja van jelenleg a sportegyesületnek?
-Kettőszáz ötven körül, most, hogy futsal is van, ebben a sportágban nemcsak helyiek futballozhatnak, bármelyik csapatból jöhetnek ide futsalt játszani, ha az engedélye ide van hozzánk kiváltva úgy, hogy az anyaegyesület (ahol ő nagypályán focizik) hozzájárul, így ott is volt egy tízfős bővülésünk. Szeretnénk bővíteni a taglétszámot úgy, hogy az iskolából, aki focira fogható gyerek van, szeretnénk őket leigazolni, talán itt maradnak.
Közfoglalkoztatásban 17 főt kaptunk, akiket a sportegyesület foglalkoztat, már három éve működik ez a rendszer.
Február 24-én volt az éves közgyűlésünk, ami zárszámadással volt egybe kötve. Volt egy pénzügyi beszámoló, amit és tartottam meg, mint az egyesület szakosztályvezetője. Könyv vizsgálati jelentés jelen volt Remenyikné Kovács Róza könyvelő és Rutkober Lászlóné könyv vizsgáló, utána volt egy edzői beszámoló Sitku József, Majláth Sándor, Svelta Zoltán előadásában. Végül egy egyebek napirendi pont és mindezek után volt egy vacsora, amire most nagyon sokan eljöttek.
Még egy dolog: 2015-ben a Polgári Törvénykönyv egyesült civil szervezetekre vonatkozó szabályzata változott, mindenkinek módosítani kellett az alapszabályzatot a polgári törvénykönyv megfelelő szabványai szerint, amit mi elkezdtünk 2016-ban az alapszabály átdolgozását, több mint egy évünkbe került mire a bíróság jóváhagyta.
Jön a jó idő mindenkit várunk szeretettel a mérkőzéseinkre, kulturált környezetben friss levegőn sétálni, közben bíztatni a leveleki csapatot.


Nemzeti ünnep - 2017.03.15.

Nermzeti ünnep az óvodában - 2017.03.15.

Nemzeti ünnepünk Március 15
Az 1848-1849-es szabadságharc hőseire emlékeztek ünnepi műsorral településünkön. A mi korosztályunk már a szabad Magyarországban született, de ezt a szabadságot őseink vívták ki, ezért méltóan emlékezünk rájuk. Az ünneplés településünkön délelőtt az óvodában kezdődött a legkisebb korosztállyal. Ők még nem igazán értik ennek az ünnepnek a jelentőségét, de tudják, valami különleges eseménynek lehetnek a résztvevői. Feltűzték a kokárdát és az ünnepi műsorra büszkén vonultak be a saját készítésű zászlóikkal, nemzeti színű fejdíszben, csákóban, ahol az óvó nénik beszéltek nekik a huszárokról, a csatákról. A zeneovisok műsorral készültek, aminek az első és látványos része az üveges tánc volt, ezt a lányok mutatták be, aztán jöttek a fiúk, akik lovacskán vágtattak be a terembe. Óvó néni elmesélte, hogyan lett a huszároknak lovuk, majd közösen a gyerekekkel az ünnephez kapcsolódó verseket, énekeket adtak elő. Az ünnepi műsor végén a nagycsoportosoknak táncház volt, Macsu Regina segítségével a néptánc alaplépéseit gyakorolhatták a gyerekek, boldogan táncoltak énekeltek.
Délután a Művelődési Ház nagytermében folytatódott az ünneplés, ahol az általános iskola diákjai készültek nagyon szép látványos az ünnephez méltó emlékműsorral.
Gyulai Lászlóné írása és képei

A képviselő-testület 2017. március 8.-i üléseL


Levelek Nagyközség Önkormányzata nevében megköszönöm Ugyan Jánosnak, Ancsák Bélának és Tuza Lászlónak, hogy térítésmentesen vettek részt erőgépeikkel, pótkocsijaikkal az Ifjúság utca padkarendezési munkálataiban. Köszönöm, hogy Ancsák Béla és Tuza László a tavaszi talajelőkészületi munkák közepette is rászánta 1-1 napját, hogy az Ifjúság utca padkarendezése mielőbb elkészüljön.
Külön köszönöm Tóth Sándor gépkezelő munkáját, aki már hosszú évek óta tevékenyen veszi ki részét településünk fejlesztéséből.
Borsodi László polgármester


Levelek Nagyközség Önkormányzata nevében köszönöm Kristófi Sándornak, hogy a római katolikus parókia előtti padkarendezési munkálatokhoz traktorát és pótkocsiját térítésmentesen biztosította.
Köszönöm Bocskai Jánosnak, hogy a mai nap során traktorával és pótkocsijával térítésmentesen elszállította a padkarendezésből származó földet a Szegfű utcáról.
Köszönöm mindazoknak a munkáját, akik az elmúlt napokban hozzájárultak ahhoz, hogy településünk Húsvét előtt megtisztuljon, felfrissüljön!
Borsodi László polgármester

Diáknap az általános iskolában

Diáknap az iskolában
A diákönkormányzat szervezésében nagy sikerű diáknapot tartottak az általános iskolában. Reggel a sportcsarnokban volt a gyülekező, ahol a diákönkormányzat nevében Varga Éva tanárnő köszöntötte a tanulókat, és a hangulat megalapozásához egy tánccal készült az iskola tánccsoportja. Erre a napra a diákok közül szavazással igazgatónak választották Buczuj Balázst aki megköszönte a bizalmat és jelképesen erre a napra átvette az iskola kulcsát a jelenlegi igazgató úrtól. A tanítási órákat fordítva minden osztályban egy kiválasztott diák tartotta és az ő helyére beült a pedagógus. Természetesen élvezte mindenki a fordított helyzetet a diák kipróbálhatta milyen egy tanórát megtartani a pedagógus egy napra újból rosszalkodhatott, visszaült az iskolapadba. A testnevelés órát az udvaron tartották, ami minden osztálynak tájfutás volt. Adott útvonalon egy térkép segítségével chippes regisztrálással igazolták a teljesített távot a diákok. A legnagyobb sikere az osztály szépe választásnak volt, hatalmas tapsot kaptak a beöltözött fiúk, akik még produkálták is magukat. Folyamatosan minden óra elején egy-egy feladatot kellett megoldani az osztályoknak, amit a nap végén összesítve értékeltek külön az alsó és külön a felső tagozatosok között. Az eredményhirdetés után, a diák igazgató úr visszaadta a kulcsot az iskola igazgatójának, köszöni szépen a lehetőséget, de ő még szeretne diák maradni. Közeledik az év vége és ezen a napon a diákönkormányzat elbúcsúzik a ballagó nyolcadikosoktól, amire a ballagtató hetedik osztályosok készültek műsorral, majd útravalóul átadták a ballagó kis batyukat. Volt nagy ölelkezés, könnypotyogás, nevetés minden ami egy gondtalan diák életébe belefér. Nagyon jó hangulatú nap részesei lehettek az iskola tanulói, köszönet érte a szervezőknek.
Gyulai Lászlóné írása és képei

Szent három nap a római katolikusoknál

A szent három nap a római katolikusoknál
Virágvasárnap a nagyböjt utolsó vasárnapja, amin Jézus Jeruzsálembe való bevonulását ünneplik ekkor volt a barkaszentelés és a hívekből álló énekkar Jézus szenvedését a Passiót énekelte el. Ezt követően nagycsütörtökön délelőtt a nyíregyházi templomban volt az olajszentelés, majd este a leveleki római katolikus templomban is megkezdődött a szent háromnapi megemlékezés Krisztus kereszthaláláról és annak dicsőséges feltámadásáról. Ebben a misében az utolsó vacsorára és az Eucharisztiára emlékeznek, a Dicsőség éneklése után elnémulnak „Rómába mennek” a harangok és a csengők, ebben a misében mossa meg plébános úr tizenkét felnőtt keresztény férfi lábát. A mise végén oltárfosztás és közös imádkozás a virrasztásra emlékezve. Nagypéntek Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja, plébános úr csöndben vonult be és leborult az oltár előtt majd felolvasta Jézus szenvedéstörténetét János evangélista szerint, ami után könyörgött a pápáért a papságért a hívőkért a hitetlenekért majd a kereszthódolat következett. Nagyszombat Jézus a sírban pihen, a templomudvaron a tűzszentelés és a húsvéti gyertya megszentelése és a Glória éneke után újból megszólalnak a harangok, a prédikáció után a keresztvíz megszentelése és a keresztségi fogadalom megújítása következett. A szentmise a feltámadási körmenettel záródott, amivel a hívek Jézus feltámadását hirdetik.

Nagyhét a református gyülekezetben - 2017.

Nagyhét a református gyülekezetben
A nagyhét a református gyülekezet számára is az ünnepre való felkészülést jelenti. A gyülekezet tagjai minden úrvacsorázás előtt bűnbánati estéket tartanak, így volt ez most a húsvétot megelőző héten is. Nagycsütörtök este első alkalommal páska vacsorában részesültek a gyülekezet tagjai, nagypénteken a Passiót olvasták fel közösen. Nagyszombaton, Besenyődön zenés Istentisztelet után imasétára hívta tiszteletes úr a gyülekezet tagjait. Ez is első alkalommal volt megszervezve és olyan titoktartás mellett, hogy senki nem tudta milyen is lesz ez valójában. Az Istentisztelet után a közösségi házban szeretetvendégség volt közös beszélgetés, innen indultak az imasétára, és ide jöttek vissza, akik azt már elvégezték. Aki visszajött látszott mindenkin, hogy ez egy különleges alkalom volt az Istennel való beszélgetésre, vele való találkozásra. Húsvét vasárnapján ünnepi Istentisztelet volt, amin a szokásokhoz híven vendég tiszteletes teológushallgató hirdette Isten igéjét, majd Úrvacsorázott a gyülekezet, és a hittanos gyerekek műsorával ért véget.

A képviselő-testület 2017.04.26.-i ülése

Halételek főzőversenye 2017.04.29.

Halételek főzőversenye
Az elmúlt hét végén már hetedik alkalommal került sor a halételek főzőversenyére a tóparti kemping területén. Az igen hideg időjárás ellenére huszonnégy csapat regisztrált a versenyre, benépesedett a terület. A regisztráció után a jelentkező csapatok elfoglalták a helyüket, átvehették a halat és elkezdődött a munka. A nevezési díjban benne volt az alapanyagot biztosító hal illetve a főzéshez elegendő tűzifa. A csapatok többsége már törzsvendég, akik évről évre részt vesznek ezen a versenyen, és mindég vannak újak, akik első alkalommal vettek részt. Megjelent például a református gyülekezet, a tanoda, egy kormánypárt, és több baráti társaság. Egy TV csatorna egész nap forgatott, a stáb tagjai főztek, akik között itt volt Leó. Az előkészületi munkák után már volt idő beszélgetésre, szórakozásra, amiről a nap folyamán egy gólyalábas csoport gondoskodott, több alkalommal is felléptek, amivel tetőzték a jó hangulatot. Akik egy kis mozgással szerették volna melegíteni magukat azok beállhattak az élő csocsóba. A zsűri meglátogatta a főző csapatokat ismerkedtek a készülő ételekkel és a csapattagokkal. Értékelték a csapat munkáját, terítését, tisztaságát, míg ők dolgoztak egy újabb fellépő következett Rózsás Viki személyében, aki énekével szórakoztatta a közönséget. Az elkészült ételeket folyamatosan vitték a közösségi házba a zsűri elé akik több szempont alapján értékelték az elkészített és ízlésesen feltálalt hal ételeket. Az eredményhirdetésre a közösségi ház előtt került sor, ahol minden nevező csapat emléklapot kapott a megjelenéséért. Különböző szempontok alapján zsűrizett ételeket rangsorolták, majd a legjobbnak bizonyult finomságokat díjazták. A díj átadással ért véget a rendezvény hivatalos része ami nem azt jelentette, hogy bezárt a kemping. Mivel az idő egy kicsit jobb lett sokan maradtak még tovább sütögettek, bográcsoztak. Ahhoz, hogy ez a nap ismét sikeres legyen a szervezők munkája elengedhetetlen. Köszönet nekik és mindenkinek aki ehhez hozzájárult.

Római katolikus egyház eseményei 2017. április-május

A húsvétot követő első vasárnap az irgalmasság vasárnapja volt. A délelőtti szentmise ismét diákmise, amit lassan kezdenek a hívek megszokni és az énekek nagyon jól alakulnak, köszönhetően atya segítségének. Ebben a misében köszöntötték egyben a jubiláló házaspárokat, akik a jó Isten szeretetéből és kegyelméből boldog házasságban élnek akár több évtizede már. Csík Mihály és felesége Éva harminc éve, Kerekes András és felesége Erika huszonöt éve, Kiss József és felesége Gabriella tíz éve, Ipolyi József és felesége Julianna negyven éve, Bodrogi Tibor és felesége Magdolna negyven éve, Pekk Antal és felesége Borbála ötvenöt éve kötöttek házasságot. A jó Isten adjon nekik még számtalan boldog együtt töltött éveket. A szentmise végével megkezdődött az egész napos imádság, az irgalmasság vasárnapján szent Fausztina nővér naplóját olvasták és imádkoztak a hívek. Következő vasárnap búzaszentelés volt, amikor plébános úr megáldotta a búzát, bő termésért a természeti csapások elkerüléséért imádkozott. Május első vasárnapja az anyák napja, amikor a szentmisében a prédikáció után a hittanos gyermekek köszöntötték az édesanyákat, a nagymamákat és a déd mamákat. A műsor után a templomban levő minden édesanya kapott egy szál virágot a gyerekektől. Délután szentségimádás volt a papi hivatásokért, este hat óráig.

Polgárőrök évzáró taggyűlése 2017.05.06.

Évzáró tag gyűlését tartotta az elmúlt hét végén az Obsitos Őr polgárőrség, amire meghívást kapott a megyei polgárőrvezetés, a körzeti rendőrőrs vezetője és a körzeti megbízott is. A gyűlésen a tagok létszáma nem volt a szavazathoz elegendő, ezért a kezdést egy fél órával el kellett halasztani, így a taggyűlés határozatképessé vált. Majláth György köszöntötte a meghívott vendégeket a jelenlévő tagokat, javasolta Szűcs Ferencet az egyesület titkárát levezető elnöknek, amit a tagság kéz fenntartással való szavazással el fogadott. A levezető elnök megállapította a közgyűlés határozat képességét, jegyzőkönyv vezetőnek megválasztották Király Pétert, hitelesítőnek Maczali Zsoltot és Rutovics Pált. Ismertette a napirendi pontokat az első napirendi pont az alapszabály módosítása, ami tartalmazza többek között a civil szervezetek törvényes keretek közötti működését, így van lehetőség a szabályos működésre, támogatások, pályázatok benyújtására a hivatalos szervekkel való együtt működésre. Javasolta a közgyűlésnek a mostani alapszabály eltörlését és az új alapszabály elfogadását. Az új alapszabályzatból felolvasta az egyesületet érintő változásokat a tagdíj összegét, a tagsági jogviszony keletkezését, ami az egyesület megalakulását követően a tagság a belépési nyilatkozat elfogadásával keletkezik, majd az esetleges tagsági jogviszony megszűnésére vonatkozó szabályzatot is. A tagok kötelezettségei: köteles a lakcímét annak megváltozását az elnökségnek bejelenteni. A közgyűlés határozatképessége és a szervezet vezetőségére vonatkozó változásokat. Az alapszabályzat változásának ismertetéséhez hozzászólás nem volt, így annak változását a tagság, szavazással elfogadta.
Következett Majláth György az egyesület vezetőjének beszámolója, ami az elmúlt időszakban elvégzett munkájukról szólt. A lakosságra főleg az idősebb korosztályra való odafigyelés, a rendőrökkel közösen végzett munkájuk, a fiatalok éjszakai szórakozásának ellenőrzése, a településünkön megtartott rendezvények biztosítása. Büszkék rá, hogy munkájuknak látszik az eredménye. Megköszönte azt a sok támogatást, amit az egyesület kap a civilektől és az önkormányzattól. Beszámolt az egyesület anyagi helyzetéről, összegszerűen a bevétel kiadásról. Hozzászólt a körzeti rendőrőrs vezetője, aki elismeréssel beszélt az elvégzett közös munkáról. Hozzászólt a megyei vezetés részéről megjelent képviselő és településünk polgármestere is. Mivel több hozzászólás nem volt az oklevelek és jutalmak kerültek átadásra, majd vacsora és vidám hangulatú beszélgetés zárta a taggyűlést.

Közmunka 2017. március-április

 


Hírek

Aktuális hírek