Őszi Levél Nyugdíjas Egyesület

Nyomtatóbarát változat

Az Őszi Levél Nyugdíjas Egyesület által készített képek - Dávid József

Az alakulás időpontja: 1998. 12. 09.

A bíróság végzése értelmében az egyesület 2000. december 13-tól működhet jogi személyként.

 

A SZERVEZET FELELŐS VEZETŐSÉGE:

 

ELNÖK:

- Borbély Árpádné (1998. 12. 09.-2010. 12. 28.)

Az egyesület tagjai nevében szeretnénk megköszönni Márta Néninek áldozatos, türelmes, odaadó és szeretetteljes munkáját!

Nagyon sok erőt és jó egészséget kívánnak a Nyugdíjas Egyesület tagjai!

 

2010. december 29-én új elnököt választott az Őszi Levél Nyugdíjas Egyesület.

- Asztalos Jánosné (2010. 12. 29.-)

 

TITKÁR:

- Akli Mártonné

 

PÉNZTÁRNOK:

- Csík Józsefné

 

FELÜGYELŐBIZOTTSÁG:

~ ELNÖK:

- Lekka István

~ TAGOK: 
- Kirilla Miklósné
- Blonszki Mihályné

Az Őszi Levél Nyugdíjas Egyesület azzal a céllal létesült, hogy a nyugdíjasok és az idős korúak emberi, állampolgári, társadalmi és anyagi jogainak érvényre juttatásának, érdekeinek egyéni és kollektív védelme, valamint képviselete. Különös figyelmet fordít az idősek társadalmi megbecsülésének erősítésére, egészségvédelmére, kulturális igényének kielégítésére, a szociálisan rászorultak támogatására.

Együtt kíván működni a helyi, és a megyében és környékén működő társ, nyugdíjas egyesületekkel, klubokkal és társadalmi szervezetekkel, önkormányzati szervekkel, akik cselekvő részesei a helyi demokráciának. A szervezet nyitott mindenki előtt aki az Alapszabályban meghatározott célokkal, feladatokkal egyetért, a tevékenységi körünk végrehajtásában tevőlegesen cselekszik. Lehetővé teszi, hogy közhasznú tevékenysége során tagjain kívül más is részesüljön.

Tevékenységi körünk az alábbiakra terjed ki: (nem teljes)

 • egészségmegőrzés, betegség megelőzés
 • szociális tevékenység
 • kulturális hagyományőrzés gyűjtése és mentése,
 • fogyasztóvédelem
 • euróatlanti integráció segítése,
 • a közhasznú szervezetek számára biztosított szolgáltatások védelme,
 • a tagság anyagi, szociális helyzetének figyelemmel kísérése, kedvezményezi a méltányossági nyugdíjemelést
 • a tagság tájékoztatása időszerű jogszabályokról,
 • a tagság szabadidejének eltöltésére kirándulások, országjárás, kedvezményes üdültetés, színházi látogatások szervezése,
 • szervezi a közösségi élet kialakítására irányuló összejöveteleket önkormányzati és más szervekkel,
 • olyan sokszínű tevékenységet folytat, hogy az egyesületet olyan közösséggé formálja, amely biztonságot, védelmet, jó közérzetet biztosít.

A fenti célkitűzéseket és tevékenységeket próbáljuk megvalósítani nap, mint nap, hogy mindenki jól érezze magát és vidám legyen. Felejtse el búját, baját, amíg ott van, ezért vagyunk minden hétfőn együtt és azért szervezünk sok programot is.

A vidámság a jelszavunk.

PROGRAMJAINK:

Az egyik januári foglalkozásunkon megemlékeztünk a Magyar Kultúra Napjáról. Szép versek és irodalmi művek hangzottak el. Külön foglalkoztunk a festészettel, mint a kultúra egyik ágával.

 

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából gyönyörködhettünk a nagy magyar romantikus zeneszerző csodálatos zeneműveiben.

 

Február elején az Egyesület három tagja részt vett a Környezetvédelmi Régiós Vetélkedőn. A Kölcsönkapott föld címmel megrendezett versenyen a régió szoros döntőjében 4. legjobb helyezést érték el. A csapat tagjai: Borbély Árpádné, Dávid József és Lekka István. Szívből gratulálunk és köszönjük munkájukat!

 

Februárban kiemelkedő eseményünk volt a Farsang. Nagyon sok jól sikerült és ötletes jelmeznek örülhettünk ezen az emlékezetes napon, valamint sokan megörvendeztettek bennünket saját készítésű, finom farsangi fánkkal.

 

Február 21-én az Anyanyelvünk napján beszélgettünk az anyanyelvünk szépségéről, fontosságáról, jelentőségéről; hiszen - mint Bessenyei György 1778-ban a „Magyarság” c. röpiratában is írta – „Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem.”

 

Tanulságos és érdekes foglalkozásunk volt, amikor a házi, kipróbált gyógymódokról beszélgettünk. Tagjaink saját, jól bevált tapasztalataikkal segítették egymást az egészségünk megőrzésében és a betegségeink leküzdésében.

 

Énekkarunk két bálon is szerepelt. Részt vettünk a mozgáskorlátozottakért valamint a sportolókért rendezett jótékonysági bálon. A közönség elismeréssel szólt munkánkról.

 

A tavasz egyik szép ünnepe a Nőnap. Dávid József, Egyesületünk titkára köszöntötte hölgy tagjainkat ez alkalomból.

Több mint húsz féle étellel kedveskedtünk egymásnak, mindenki örömmel fogyasztotta a sok finomságot. Maradandó élménnyel gazdagodtunk e vidám napon.

 

Tisztelettel emlékeztünk Március 15-ére, Nemzeti ünnepünkre. Felidéztük a meghatározó eseményeket, beszélgettünk nagy elődeinkről.

 

Fontos eseményünk volt ebben a hónapban a fiatalok varrni tanítása. Igyekeztünk megismertetni velük a gobelin és a kalocsai hímzés szépségeit.

 

Április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a Költészet napját, immár 47 éve. Ez alkalomból tagjaink sok szép verssel, elbeszéléssel tisztelegtek e napnak.

 

Kő Pál szobrászművész által készített Boronás szobor Főtéren való felállításán is részt vett énekkarunk.

Köszönjük a Polgármesteri Hivatal és Polgármester Úr ez irányban tanúsított munkáját, mellyel hozzájárultak községünk szépítéséhez.

 

Anyák napját is megünnepeltük. A 2. b. osztály - Kulcsárné Ruzsa Mária tanítónő vezetésével - szép műsorral kedveskedett a nagymamáknak.

„Egészséges életmód idős korban” címmel tartott Dr. Székely Anita doktornő tanulságos, jól hasznosítható előadást. Prospektusokkal és ismertetőkkel támasztotta alá mondanivalóját. Köszönjük szépen, hogy fordított ránk időt!

Május 24-én ellátogattunk Nyírbátorba. Szívélyes fogadtatásban volt részünk. Babály András Atya kedvessége, vendégszeretete még emlékezetesebbé tette a látottakat.

Ezen a napon elmentünk Nyírbéltekre is, ahol Muszta János vezetésével megismerkedtünk lakóhelyük történetével, nevezetességeivel. Köszönjük vendéglátásukat, kedvességüket!

Ádámszki Andrásné óvónő meghívására egy kellemes délelőttöt töltöttünk Besenyődön az óvodában. A gyerekek bemutatták tudásukat, ügyességüket, melyek természetesen az óvónők munkáját is dicsérik. Jól éreztük magunkat.

Jól sikerült nyári programunk volt a szalonnasütés.

Augusztus 23-án Romániába kirándultunk Máramarosszigetre. Kiemelném Barcánfalván a Fatemplomot és a Kolostort. Mindkettő védett, a világörökség része. A karcsú tornyú templom, a fazsindellyel fedett kolostor és az ott látható épületek a népi faépítés remekei. Mindenütt, ahol elhaladtunk szépen faragott kapukat, kerítéseket láttunk. Gyönyörűek voltak.

Szeptemberben az Idősek világnapját ünnepeltük a tónál. Jó hangulatú esemény volt. Nagyon szépen köszönjük Polgármester Úrnak, az Önkormányzatnak a segítséget és a támogatást.

Az év végén is nagyon sok programunk volt. Rendezvényeken vettünk részt.

Elsősorban a karácsony közeli eseményeket említem meg. Örömmel gondolunk a helyi óvodások karácsonyi műsorára. Nagyon szép, érzelemre ható műsort láttunk a gyerekektől az óvónők közreműködésével. Érdekes volt a Luca napi népszokás felelevenítése. Köszönjük szépen!

Nagyszerű szervezés volt a karácsonyi forgatag. Mi is nagy igyekezettel készültünk rá, és beváltotta reményeinket. Sikeres volt.

A karácsonyi műsoron részt vettünk az énekkarral. Jó hangulatú rendezvény volt.

December 29-én tartottuk záró taggyűlésünket, ahol szinte mindenki részt vett.

Megköszönöm a tagság odaadó, lelkes munkáját!

Tisztelettel megköszönöm a Polgármester Úrnak, az Önkormányzatnak, a Teleház Igazgatójának és dolgozóinak, az Általános Iskola és Óvoda dolgozóinak segítségét és mindenkinek, aki csak egy kicsivel is hozzájárult munkánk sikeréhez!

A fenti tevékenységeket azért valósítjuk meg hétről hétre, hogy mindenki jól érezze magát, vidám legyen és felejtse el búját-baját amíg ott van. Ezért vagyunk minden hétfőn együtt
és ezért szervezzük programjainkat.

Boldog új évet kívánok mindenkinek!

 

                                                         Tisztelettel:

 

                                                                                                   Asztalos Jánosné

                                                                                                          elnök
 

Beszámoló 2012. évről

 

 

Egész évünk mozgalmas volt. Több rendezvényt szerveztünk, melyek sikeresek voltak.

 Néhány eseményről szeretnék most beszélni.

Januárban megünnepeltük a Kultúra napját, melyen versek, elbeszélések hangzottak el. Közösen idéztük nagy költőnk Petőfi Sándor: Alföld c. versét.   Foglalkozásainkon rendszeresen hangzottak el írók elbeszélései, s egy-egy vers, melyet többször CD felvételről hallgattuk meg.Pl Dzsida Jenő: Köszönöm Istenem az Édesanyámat! , vagy más gyönyörű versek,pl Váci versek, melyet Akli Mártonné mondott el és sok más vers is.

A történelmi eseményeket is méltóan megünnepeltük pl. március 15-ét, okt. 23-át, de felidéztünk más történelmi eseményt is, mint a Trianoni békeszerződést, a nándorfehérvári diadalt, a Rákóczi- szabadságharcot és emlékeztünk nagy történelmi személyekre is.Pl Deák Ferencre.

Különböző előadásokkal és felolvasásokkal bővítettük ismereteinket.

Hallhattuk, hogy hogyan tudnánk csökkenteni energiaköltségünket, a takarékoskodásról, az állatvédelemről, pszichológiai témájút is, a megbocsátásról, az Európai Unióról, de egészségügyi ismereteket is szerezhettünk. Tesztet, totót töltöttünk ki az egészséges életmódról, pl hogyan kezeljük a stresszhelyzeteket, vagy a savas refluxról, az ízületi gyulladásról,  de tanulhattunk az agytornákból is.

Nagyon igényes, átgondolt előadást hallottunk Dr. Székely Anita háziorvosunktól, aki az időskori cukorbetegségről beszélt. Ajándékba hozott prospektusokat és receptes könyvet a cukorbetegek diétájával kapcsolatban. Nagyon szépen köszönjük ezt a hasznos előadást.

Várjuk máskor is szeretettel.

 

Több nagysikerű rendezvényünk volt. Örömmel készült tagságunk ezekre a rendezvényekre.

 

Első a farsangi mulatságunk volt, melyen jelmezesek szórakoztattak bennünket. Jelmezesek voltak. Borbély Árpádné, Kirilla Miklósné, Timku Mártonné, Szenes Miklósné, Kristófi Jánosné, Lencsés Jánosné, Busák Pálné. De sokan sütöttünk farsangi fánkot is, 11 fő, melyet jóízűen elfogyasztottunk. Köszönjük.

Majd a Nők napját ünnepeltük meg. Nagyon jól sikerült rendezvény volt, melyen 21 féle étel sorakozott fel. Külön köszönjük Polgármester úrnak, hogy megtisztelte rendezvényünket, s  az ajándékba hozott szegfűket és a megemlékezést.

Köszönjük minden tagtársunknak a finom ételeket.

 

Újabb esemény volt a halászléfőző verseny, melyet a tónál szervezett az Önkormányzat és a kultúrház igazgatója Mudri Imre és csapata. Nagyon finom halászlevet főzött a csapatunk Lekka István, Ujhelyi Andrásné, Csizmarik Józsefné közreműködésével. Köszönjük fáradozásukat.

A 2012. év nagy eseménye volt az augusztus 24-én megtartott 15. évforduló megünneplése, melyre már hónapokkal előtte nagy buzgalommal készültünk. Táncot tanultunk Lőricz Sándor tánctanár segítségével, jeleneteket adtunk elő, egy önéletrajzi írást is hallhattunk, és az énekkarunk is lelkesen készült. Előadtuk Johann Sebastian Bach: Parasztkantáta c. művét és Kubinyi Ernő-Vincze Zsigmond operettjéből: Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország c. részletét. Előadásunkat emelte a zongorakíséret, melyet Szöginé Asztalos Enikő zongoraművész szólaltatott meg. Köszönjük szépen. Köszönöm szépen, magam és a Vezetőség nevében a szereplést a műsorban résztvevőknek és minden segítséget , a kiszolgálást, terítést, Nagy  Imrénének és a konyha dolgozóinak az önzetlen munkát, és nem utolsósorban a támogatásokat  az Önkormányzatnak Borsodi László polgármesternek, Kultúrház igazgatójának, Mudri Imrének és csapatának külön Nagy Viktornak, Ugyan János képviselő úrnak Sitku Józsefnek és mindenkinek, aki egy kicsit is hozzájárult rendezvényünk sikeréhez.

 

Az Idősek világnapja alkalmából két eseményen is részt vettünk.   Községünkben a Polgármesteri hivatal, Borsodi László polgármester köszöntött bennünket,melyen részt vehettek Levelek  60 éven felüli lakosai. A műsorban szerepelt énekkarunk is és jelenetet is adtunk elő. Egyesületünk nevében köszönjük ezt a szép, felemelő megemlékezést.

Másnap Nyíregyházán  a Megyei Nyugdíjas Szövetség szervezésében is részt vettünk idősek napi ünnepségen, melyen nagyon jól szórakoztunk. Nagy megelégedésünkre Önkormányzatunk elnyerte az „Idősbarát Önkormányzat” címet, melyhez ismételten gratulálunk és további jó együttműködést kívánunk.

 

Jelentős események egyesületünkben a kirándulások. Ebben az évben kirándultunk a Duna bal partján Vácon és környékén, Gyulán, Békéscsabán, Csengerben és környékén. Minden kirándulásról élményekkel gazdagodva, örömmel tértünk haza. Köszönjük Titkár úrnak az élményeket a nagyszerű szervezést.

Jó lenne, ha mindenki részt venne ezeken a kirándulásokon, hiszen mind már jóval előbb be van jelentve és tudnunk kellene az időponthoz alkalmazkodni.

 

Énekkarunk községünkben több eseményen is szerepelt. Így a Kistérségi találkozón, 15. évfordulón, az idősek világnapján, a polgárőrség bálján, a karácsonyi műsoron. November 19-én Nagy Csaba tárogatóművész megkért bennünket, a Rákóczi szabadságharc 300 éves évfordulója alkalmából, az iskolában rendezett műsoron való közreműködésre. Ennek a felkérésnek örömmel és lelkesen tettünk eleget, melyen igencsak jól éreztük magunkat. Munkánkról elismeréssel szólt.

Köszönjük szépen a szereplést és minden énekkarosomnak a részvételt és a felkészülést.

 

Egyesületünkben változások történtek.

Az év folyamán létszámunk 3 új taggal bővült. Szegedi Jánosnéval, Auxi Jánosnéval és Vakály Józsefnéval. Remélem jól érzik magukat közöttünk.

Lemondott ellenőrzési tagságáról Jászkovics Sándorné és Gresó János. Köszönjük sok éves munkájukat. Új tagokat is választottunk Kirilla Miklósné és Blonszki Mihályné személyében. Jó munkát és sikeres együttműködést kívánok.

 

Volt néhány előre tervezett programunk, melyet nem tudtunk megvalósítani. Pl.:A Tuzson János Botanikus kertbe nem tudtunk elmenni. De ezt jövőre pótoljuk.

Az év folyamán két pályázatot készítettünk, de sajnos egyik sem lett sikeres, remélem jövőre sikerül eredményesebben pályázni.

 

Végül meg szeretném köszönni a segítséget, támogatást a Nagyközségi Önkormányzatnak, a Képviselőtestületnek, Borsodi László Polgármester úrnak, aki mindig nagyon készségesen segített munkánkban, anyagi kiadásainkban.  Mudri Imre igazgató úrnak, Borbély Attila Igazgató úrnak, hogy helyet biztosít egyesületi eseményeink számára, Nagy Imrénének, a konyha dolgozóinak, s azoknak a személyeknek, akik nekünk adták az adójuk 1 %-át, Csik Józsefnének, pénztárosunknak egész évi munkájáért s végül köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki hozzájárult munkánk sikeréhez.

 

Tisztelettel várom ötleteiket, javaslataikat és segítő észrevételeiket, hogy azokat megfogadva, minél színvonalasabb programokat tudjunk megvalósítani.

 

 Köszönöm a meghallgatást.

Felejthetetlen élményekben gazdag, sikeres és boldog újesztendő kívánok mindannyiuknak!

 

 

Levelek, 2012. december 28.

                                                                                                         Asztalos Jánosné

                                                                                                                     elnök

 

 

A 2013. év beszámolója megtekinthető az Egyesület leltárában.
Hírek

Aktuális hírek