Központi orvosi ügyelet irányítási rendszerének változása

Nyomtatóbarát változat

Az Országos Mentőszolgálat és a baktalórántházi központi háziorvosi ügyeleti szolgáltató tájékoztatja Önöket a központi orvosi ügyelet irányítási rendszerének változásáról.

2010. július 1. napjától Baktalórántháza Város Önkormányzata és az Országos Mentőszolgálat a sürgősségi betegellátás hatékonyságának fokozása, a párhuzamos hívások számának csökkentése, valamint az azonnali elérhetőség biztonságának javítása érdekében ügyeleti irányításra együttműködési szerződést kötött.

A közös diszpécserszolgálat és mentésirányítási rendszer működésének előnyei:

1, Az ügyeleti ellátás területén működő Mentőállomás teljes vagy részleges integrációban együttműködik a központi ügyeleti központtal.

Folyamatos hozzáférhetőséget biztosít

A kórkép súlyossági fokozata szerint biztosítja az ellátást

Közvetlen kapcsolat biztosított a szolgáltatón belüli és szolgáltatók közötti hatékony együttműködéshez (tetra - rádiórendszer)

2, Egységes, gyorsan elérhető sürgősségi hívószámon a lakosság segítséget hívhat. Egy hívás kezdeményezésével az ügyelet és a mentőszolgálat egy időben elérhető. Így a beteg egy belépési ponton keresztül kerül kapcsolatba az ellátókkal és egyértelmű beteg utakon át jut el szükség esetén a fekvőbeteg ellátó intézménybe.

Ügyeleti hívószám: 42/312-104

Mentőszolgálat /mentési hívószám: 104

3, Bejelentéskor a mentésirányítás egységes kérdezési és szakmai elvek figyelembevételével dönt a riasztandó sürgősségi egységről (kivonuló ügyeleti szolgálat, kiemelt mentőegység, esetkocsi, rohamkocsi). A szolgálatirányító a rendelkezésre álló információk alapján, a beteg feltalálási helyéhez legközelebbi és a legfelkészültebb egységet küldi a beteg segítségére.

4, Amennyiben a bejelentéskor egészségügyi tanácsadásra van szüksége, az irányítás ebben is a segélyhívó rendelkezésére áll.

5, A bejelentőnek, amennyiben panaszai megengedik, az irányítás felajánlja az ügyeleti ambulancia felkeresését. Az ügyeleti körzethatárokon belül működő ügyeleti AMBULANCIÁK (felnőtt és gyermekek számára) igénybe vehetők az alábbi címen:

Baktalórántháza. Jókai utca 3.

A sürgősségi ellátás láncszemei, teendői:

Beteg :

 • fel kell ismernie az életveszélyes állapotot
 • döntését meghozva értesítenie kell az egységes számon elérhető sürgősségi rendszert és a kérdésekre pontos válaszokat kell adnia
 • elsősegélyt kell nyújtania illetve az orvos megérkezéséig a mentésiranyító tanácsai alapján kell eljárnia

Mentésiranyító :

 • a beteg vagy a hozzátartozó bejelentését a sürgősségi telefonszámon fogadja
 • tanácsot adhat a kiérkezésig elvégzendő beavatkozásokhoz
 • helyszínre iránythatja a legmegfelelőbb, a helyszínt leghamarabb elérő sürgősségi egységet

Sürgősségi egységek :

 • KÖZPONTI ÜGYELETI AMBULANCIA
 • ORVOSI ÜGYELETI KOCSI - szakorvos / szükséges életmentő eszközökkel
 • KIEMELT MENTŐEGYSÉG – mentőszakápoló
 • ESETKOCSI mentőorvos / mentőtiszt
 • ROHAMKOCSI - speciális sürgősségi szakorvossal (oxyologus)
Hírek

Aktuális hírek