Biztonságosabb közlekedés a településünkön...

Az Ady Endre utca Levelek központja felé vezető oldalán térkővel borított járda épült a tavalyi év végén. Az út és a járda között lévő padka is kialakításra került az út csapadék vizét elvezető aknarendszerrel együtt mintegy 800 m hosszan.

Az út másik oldalán lévő padka 50 cm szélesen, zúzott kővel történő borítással kerül rendezésre.

A járda építését a Magyar Falu Program 9.987.046 Ft pályázati forrása támogatta. A teljes fejlesztés megvalósítására az önkormányzat mintegy 20.000.000 forintot fordított. A kivitelezést a Tamaris Garden Kft. végezte.

Köszönjük a Magyar Falu Program támogatását és a megvalósításban résztvevők munkáját!

A közlekedők biztonságának növelése érdekében a település többi útja mellett is fontos szorgalmazni a járdák építését. A Kossuth utca első szakaszán a Magyar Falu Program támogatásával 2021-ben kialakított járdát az út hátralévő szakaszán is szükséges megépíteni, mely az elkövetkező időszak egyik fontos feladata. Megoldást kíván a már meglévő Kossuth utcai járdaszakasz nyomvonalában lévő távközlési egységek áthelyezése és kiváltása, melynek kivitelezésével kapcsolatosan folynak az egyeztetésetek a szolgáltatókkal. A Virág és az Új utcán jelenleg padka egyenetlensége nehezíti a közlekedést, mely a következő hónap útkarbantartási feladatai között a padka simításával kerül rendezésre.

A balesetveszélyt jelentő meggyarapodott gyorshajtások miatt a Virág utca lakossága forgalomlassítást szolgáló intézkedések bevezetését is kezdeményezte önkormányzatunktól.  A Virág utcai lakosok közvélemény-kutatása során többségi támogatást kapott a 30 km/h sebességkorlátozás bevezetése az adott útszakaszon 3 darab fekvőrendőr elhelyezésével. Ezek kialakításához az önkormányzat a telepítési helyszíni rajzot elkészítette, a kivitelezéshez szükséges folyamatok elindultak. Az iskolánál és a település központjának forgalmasabb útszakaszain gyalogos-átkelőhelyek kialakításával a közlekedés biztonságosabbá tehető, amelyhez szükséges tervek elkészítése megkezdődött. A gyorshajtás problémája szinte minden utca tekintetében megfigyelhető, melynek oka a közlekedésről szóló szabályok figyelmen kívül hagyása. Ez valós veszélyforrással jár a közlekedőkre. Ennek megoldása érdekében a rendőrség mobil sebességmérő eszközt helyezett ki a József Attila utcára tavaly februárban. Nyíregyháza után ez a második ilyen traffibox, mely a közlekedőket a szabályok betartására ösztönzi. Az utca járdájának megépítése további lehetőség a közlekedésbiztonság fokozására.

Az utak és a padkák állapotának javítása és folyamatos karbantartása, a járdák építése, az úthálózat folyamatos fejlesztése szolgálja a lakosság megfelelő közlekedéshez való igényét. A közlekedés biztonságát az jó infrastruktúra mellett azonban nagyban meghatározza a közlekedők szabályokat követő magatartása is.

Egymás biztonsága érdekében a szabályokat betartva közlekedjünk!

Levelek Nagyközség Önkormányzata nevében Dr. Turóczyné Dr. Székely Anita polgármester

Magyar falu program Széchenyi Alap