Településünk

Levelek ősrégi település Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Nyíregyházától 22 km-re fekszik a 41-es főút mentén, Nyíregyháza és Vásárosnamény között, fekvését tekintve közlekedési csomópont.

A mindenkori vezetés ezt az adottságot jól tudta hasznosítani. Az évek során kereskedelmi, mezőgazdasági, oktatási és egészségügyi centrum lett településünk. A lakosság lélekszám évről évre nőtt, ma már közel 3000 lakosa van a településnek.

A fejlődésében nagy szerepet játszott a víztározó kiépítése, melynek több funkciója van. Vízszabályozás, öntözés, halászat és jóléti hasznosítás. A kiépített strand kedvelt nyaralóhely, a szezonban több ezer vendéget fogad. A tó környékén egy kis üdülő paradicsom épült ki. A strand, a horgászat, a vízisípálya nem csak a helyi és a környékbeli vendégeket vonzza, de már az ország minden pontjáról és külföldről is vannak vendégeink.

A település egyaránt büszkélkedhet kulturális és építészeti örökségekkel. A község XIV. században épült, gótikus stílusú római katolikus temploma műemlék. A görög katolikus templom műemlék jellegű, melyet a XVIII. században emeltek.

A településen található eklektikus kastély az 1770-es években épült, ehhez 8,6 ha őspark tartozik melyben a mai napig fellelhető a korabeli platán, gesztenye és tölgyfa.

Ritka település, ahol ennyi civil szervezet színesíti az itt élők mindennapjait. Az egyházakkal nagyon jó a kapcsolat, a hitéleten túl, sok közösségi rendezvényt szervezünk együtt. Az önkormányzati, a vállalkozói és a civil szféra szereplői közötti együttműködésre építünk, hogy a községünkben megjelenő közösségi feladatokat, társadalmi kérdéseket megoldjuk és a lehetőségeket kihasználjuk.

Levelek a térség meghatározó települése lett, hangulatát az itt élő közösség alakította, akik szívesen látják az idelátogató vendégeket.

 

Régió:                         Észak-Alföld

Megye:                       Szabolcs-Szatmár-Bereg

Kistérség:                  Baktalórántházai

Rang:                         Nagyközség

Lakosság:                  2947 fő

Magyar falu program Széchenyi Alap