Helyzetkép a Tó-Centrumról

A helyi turizmus fontos stratégiai ágazat Levelek életében. A település centrum jellegét a turisztikai adottságaink is erősítik, ezért a Leveleki Tó-Centrum üdülőövezetének versenyképes növekedése, a turizmus fejlődésének biztosítása közös érdekünk.

Az elmúlt évek világméretű történései – COVID, háború – negatívan érintették a turizmust és a pályázati lehetőségek is beszűkültek, de azon munkálkodtunk és tesszük azt jelenleg is, hogy a kemping és a strand területén részleges fejlesztéseket valósítsunk meg.

A kemping területén található közösségi vizesblokk átalakítása mellett energetikai szempontból fontos lépésként, új napelem rendszerrel gazdagodott az ifjúsági tábor.

A Tó-Centrum strandja térségi szinten is az egyik legnépszerűbb természetes fürdőhely, a turisztikai attrakció látogatottsága is ezt a tényt erősíti. Az üzemeltetés során igyekszünk a hozzánk látogató vendégek nálunk töltött szabadidejét komfortossá tenni. 2023-ban új lejáratot építettünk ki a strandolók részére, az elmúlt években a pihenést szolgáló padokkal bővítettük a strand területét. Az idei év turisztikai szezonjának előkészületei már megkezdődtek, a terület gondozása és a szórakoztató eszközök ellenőrzése, karbantartása ilyenkor a legfőbb feladatunk. Az idei évben megújul a strandröplabda pálya is, ami az egyik legnépszerűbb sportolási lehetőség az aktív kikapcsolódást kedvelő strandolók körében. A helyi turizmust az utóbbi időben épülő számos, jó minőségű szolgáltatást nyújtó vendégház szolgálja a bővülő gasztronómiai és szabadidős élményekkel együtt. A József Attila utca és a Nyíribrony-Levelek külterületi út fejlesztésével a közlekedés is sokat javult a Leveleki tó körüli üdülőövezet megközelítéséhez.

A Tó-Centrum Levelek maximális kihasználásához nagy léptékű fejlesztésre van szükség. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. vezetésével ez a fejlesztés elérhető célként jelent meg az elmúlt években. Az ügynökség által lefolytatott közbeszerzési eljárás sikertelensége és a pályázati ciklus zárása miatt, a fejlesztés nem valósulhatott meg.

Újra kell gondolnunk, hogy milyen fejlesztési stratégiával folytatjuk tovább a tópart rekonstrukcióját. Jelenleg saját forrásból, lépésről lépésre tudunk haladni. A Tó-Centrum komplex felújításához szükséges pályázati lehetőségekkel élni fogunk, a Tó-Centrum további fejlődésének, a helyi turizmus növelésének érdekében.

Levelek Nagyközség Önkormányzatának képviseletében Szanyi Mária és Nagy Viktor alpolgármesterek

Magyar falu program Széchenyi Alap