Köszönet és hála

Az Idősek Világnapja alkalmából Levelek Nagyközség Önkormányzata köszöntötte a település szépkorú lakosait 2023.10.04-én a Váci Mihály Művelődési Ház és Könyvtárban.

A kellemes hangulatú, műsorszámokkal fűszerezett program igazi kikapcsolódást nyújtott a megjelenteknek. A részletekről Dr. Turóczyné Dr. Székely Anita polgármestert kérdeztem:

-Nagy Viktor alpolgármester nyitotta meg a rendezvényt, majd azt követően nagyon fontosnak tartottam elmondani, hogy mennyire meghatározóak a település életében a sok-sok tapasztalattal rendelkező idősek. A 2976 lakosból 590 60 év feletti állampolgár él Leveleken. Átélni, megélni ennyi évet nagy dolog. A legkülönfélébb életutakon jutottak el idáig, kiállva az élet kihívásait és megtapasztalva annak örömét és keserűségét, könnyedségét és nehézségét, maguk mögött tudva életük munkáját. Kiemeltem, hogy még az idős embernek is van jövője és, hogy a jövőbe vetett hit, ennek megálmodása, akarása az újjászületést erősíti. Olyan anyagi és erkölcsi támogatást, megbecsülést érdemelnek, amellyel biztonságos és örömteli életet élhetnek. Nemcsak ezen a napon, hanem nap mint nap meg kell tenni mindent azért, hogy érezzék, fontos részei életünknek, a társadalom és a család megbecsült tagjai, nem hagyjuk őket magukra. Levelek Nagyközség Önkormányzata is működtet a községben olyan rendszereket, melyek a település időseinek az életét segítik. Ilyen a szociális gondozás és étkezés rendszere, a települési és rendkívüli települési támogatások rendszere, mellyel támogatjuk a lakhatást, a rendkívüli élethelyzeteket, hozzájárulunk a gyógyszer és a kórházi kezelés költségeihez, és 70 év felett a kommunális hulladék elszállításának díjához is. A szállítás megszervezésével segítjük a szűrővizsgálatokra történő eljutást, a Covid kezdetén az oltások felvételéhez Mátészalkára biztosítottuk a csoportos utazás lehetőségét. Jó és hozzáférhető az egészségügyi ellátás a településen. Támogatjuk a település nyugdíjas közösségének, az Őszi Levél Nyugdíjas Egyesület munkáját is. A jövőbe tekintve és azt tervezve fontosnak és szükséges tartja az önkormányzat, hogy a településnek is legyen jó minőségű szolgáltatást nyújtó idősek otthona. Hosszú idők óta fogalmazódik meg vágyként, hogy legyen egy olyan közösségi épület, tájház, ahol ki lehet állítani azokat a régi tárgyakat, értékeket, amit a település lakói közül sokan éveken át gyűjtöttek össze. Ezeket jelenleg az orvosi szolgálati lakásban őrizzük, de a közeljövőben az önkormányzat lát arra lehetőséget, hogy ezt ki tudjuk alakítani az iskola udvarán lévő volt technika termeket magába foglaló épületben, annak felújításával és átalakításával, amely egyben egy állandó közösségi tere, akár nappali foglalkoztatója is lehet a nyugdíjasoknak. Szépkorúnak lenni nagy tisztesség és felbecsülhetetlen ajándék. Ezért arra szeretnénk ösztönözni mindenkit, hogy mindent tegyenek meg az egészségük és jólétük javítására önmagukért, családjukért és közösségünkért. Napjaikat úgy töltsék, hogy jól érezzék magukat, teljen az akár pihenéssel, aktív kikapcsolódással vagy akár munkával. Azt kívánom, hogy érezzék környezetük figyelmét, családjuk szeretetét, életük legyen örömökben és egészségben bővelkedő.

Milyen műsorral kedveskedtek az időseknek?

- A Kastélykert Óvoda Manó csoport óvodásainak műsora után, az LMA Nyírbátori Tagintézményének országosan elismert, arany minősítést kapott Varázslat Bábcsoportja a szeretetről mutatott be klasszikus és tanulságos történetet. Az előadás során elgondolkodhattunk azon is, hogy a szeretet kifejezésekor mi is a fontos? Az, hogy mennyit és mit adunk, vagy az, hogy hogyan és milyen érzésekkel tesszük ezt? Az előadásokat követően kézműves ajándékokat adtak át az óvodások az időseknek. Végül vendéglátással, társalgással zárult a rendezvény. Az ízletes vacsora a Leveleki Kastélykert Óvoda és Konyha jóvoltából készült, akiknek dolgozói odaadó házigazdái voltak eseménynek. Levelek Nagyközség Önkormányzata köszöni az előadók műsorát, valamint a konyha, az óvoda, és a művelődési ház dolgozóinak szolgálatát. Az önkormányzat reméli, hogy meg tudták ajándékozni a település azon idős lakosait, akik megtisztelték rendezvényt, azzal a szeretettel, amellyel örömet okozhattak, mosolyt és csillogó tekinteteket csalhattak az arcukra, derűt varázsolhattak a szívükbe. Levelek minden szépkorú lakosának egészségben és örömökben bővelkedő, belső lelki békében töltött hosszú életet kíván a település önkormányzata. Szerkesztő:Nagy Géza Zoltán; Fotók: Pálfi-Macsu Regina; További fotók megtekinthetők itt: Képgaléria

„ Az öröm abból ered, hogy valaki meg tudja látni azt, ami szép és jó az életben”-Móricz Zsigmond

Magyar falu program Széchenyi Alap